Verpleegkundig specialist

Verpleegkundig specialist Charlotte blijft medische verdieping zoeken

Als verpleegkundig specialist op de afdeling Cardiothoracale chirurgie is Charlotte Schoenmaker verantwoordelijk voor twaalf patiënten. Tijdens de visite doet Charlotte lichamelijk onderzoek, neemt ze de anamnese af en bepaalt ze het medische beleid. Een rol met uitdaging en verantwoordelijkheid die perfect bij haar past. “Als verpleegkundig specialist kom ik in aanraking met de medische verdieping die hiervoor ontbrak voor mij.” 

Van het HBO-V naar verpleegkundig specialist

Vanuit de opleiding verpleegkunde kwam de gedreven Charlotte terecht in Bernhoven waar ze vanuit de interne oncologie naar acute opname doorstroomde. “Na twee jaar merkte ik dat ik meer verdieping wilde. Dus studeerde ik door. Ik koos voor een opleiding bij een huisartsenpost. Alle specialisaties kwamen daar voorbij.”  

Toch bleef er een onvoldaan gevoel aan Charlotte knagen. “Nadat ik twee reanimaties in een half jaar had uitgevoerd, wist ik het zeker: ik wil terug naar het ziekenhuis. Ik miste de snelheid en de collega’s om me heen.” De twee gebeurtenissen maakte indruk op Charlotte en wakkerde de passie voor de complexe zorg in het ziekenhuis opnieuw aan.  

“Het Catharina Ziekenhuis staat bekend om de professionele hartchirurgie-afdeling. In combinatie met de grootte van het ziekenhuis en de ruimte om te leren en ontwikkelen, wist ik dat ik hier wilde solliciteren als verpleegkundig specialist.”   

Laagdrempelig overleg

“Ik mag als verpleegkundig specialist op de hartchirurgie-afdeling volledig zelfstandig beleid uitvoeren. Dat was in het begin heel spannend. Des te prettiger is het om te kunnen sparren met collega’s.” Dat kan met arts-assistenten, artsen in opleiding en chirurgen zijn. “Doordat het overleggen zo laagdrempelig kan, leer je van elkaar over het klinisch redeneren.”  

Komende tien jaar

Een leven lang leren: dat is wat Charlotte zichzelf het liefste ziet doen. “Dat is de reden dat ik voor het Catharina Ziekenhuis koos. De komende jaren wil ik nog verder ontwikkelen en groeien. Het zou mij niks verbazen als ik over tien jaar weer op een andere afdeling zit voor de uitdaging.” 

2