nieuws overzicht

Cindy doet wetenschappelijk onderzoek: what about ‘all eyes on you’?

Jarenlange zorgervaring, bekend met de ziekenhuiscultuur en een groot Catharina-netwerk. Ook nog eens leergierig, een verbinder en communicatief vaardig. We hebben het over Cindy Verstappen: verpleegkundig specialist in ons Hart- en Vaatcentrum én verpleegkundig onderzoeker binnen het FORSEE-project.

Het FORSEE-onderzoeksteam ontwikkelt een slimme camera voor een algemene verpleegafdeling. Een camera die een signaal geeft zodra (een van) de vitale functies van een patiënt achteruit gaan. Het gebruik van zo’n camera is impactvol en moet aan allerlei eisen voldoen. Cindy doet kwalitatief onderzoek naar de verwachtingen en ervaringen van zorgprofessionals en patiënten. “Door hen in de ontwikkeling te betrekken, zorgen we voor een soepele implementatie en een goed werkend systeem dat aansluit bij de werkvloer,” legt ze uit.

De taal van de vloer
Cindy is heel enthousiast over FORSEE. “De techniek en kliniek zijn hierin continu in verbinding met elkaar. We communiceren veel en leren van elkaar.” Cindy is de verbinder tussen de onderzoekers en werkvloer. Ze kent de weg, de mensen en de processen omdat ze hier al jaren werkt. Ze heeft voelsprieten ontwikkeld, spreekt de taal van de vloer en gelooft in de kracht van samen: “Ik hoop met dit onderzoek te laten zien hoe belangrijk het is om verpleegkundig wetenschappelijk onderzoek op te zetten en uit te voeren.”

Het was nu of nooit
Cindy wilde al lang meer doen met wetenschappelijk onderzoek, maar niet fulltime. “Dit kwam op mijn pad. Nu mijn kinderen iets ouder zijn en er ruimte in mijn team was, was het nu of nooit. Dit heeft echt meerwaarde. Voor mezelf én het ziekenhuis. Als verpleegkundig specialist ben je er voor de patiëntenzorg én het verbeteren daarvan. Ik zou de patiëntenzorg niet kunnen missen. Dan raak je de feeling met de zorg kwijt en dat is juist de kracht binnen FORSEE. Ja, druk is het wel,” lacht ze. “Het combineren van twee functies vereist een strakke planning en is geen 9 tot 5 baan. Balans, zelfreflectie en ‘nee’ kunnen zeggen is belangrijk. Mijn fijne gezin zorgt voor rust. Maar ik zou het voor geen goud willen missen. Het is de kroon op mijn werk, belangrijk voor de (verpleegkundige) zorg en kei leuk om te doen.”

Het FORSEE-project is een samenwerkingsverband tussen de Technische Universiteit Eindhoven, Phillips, e/MTIC, het lectoraat Decision Support van Fontys en het Catharina Ziekenhuis. Het gesubsidieerde project duurt zo’n vier tot vijf jaar.

 

nieuws overzicht
2