nieuws overzicht

‘Door het buddysysteem wist ik het zeker: ik wil naar de IC’

Alissa Verlaak liep in het laatste jaar van haar HBO-verpleegkunde stage op de verpleegafdeling Cardiothoracale Chirurgie. Na haar studie bleef ze daar werken. Nu, drie jaar later, is ze toe aan een nieuwe uitdaging. Door het buddysysteem wist ze het zeker: het wordt de Intensive Care.

“Ik wilde altijd al op de Intensive Care (IC) werken, maar ik had er geen goed beeld bij”, vertelt Alissa. “Op de PACU (Post Anesthesia Care Unit) die bij CTC hoort, liggen stabiele IC-patiënten na een hartoperatie. Hierdoor had ik wel een idee hoe de IC was, maar ik wist niet zeker of dit klopte. Daarom was werken als buddy voor mij de ultieme kans om kennis te maken met de IC.”

Extra handjes
Alissa heeft een paar maanden als buddy op de IC gewerkt. Als buddy sta je gekoppeld aan een IC-verpleegkundige die overdag voor COVID-patiënten zorgt. De buddy assisteert naar kunnen en helpt waar nodig. “Het is heel leerzaam en je betekent iets voor de verpleegkundige, de patiënt én de familie. Het werk is intensief en het is dan fijn als je extra handjes kan leveren.”

‘Dit wil ik ook ooit op een dag’
“Het team was super fijn en ze weten ontzettend veel. Dat wil ik ooit ook op een dag”, vertelt Alissa.  Wat me vooral is bijgebleven aan mijn buddyperiode is dat de situatie van een COVID-patiënt ontzettend snel kon verslechteren. Van het ene op het andere moment moest er snel geïntubeerd worden. Het was erg leerzaam om te zien hoe er gehandeld werd in die hectiek door alle disciplines.”

Volledige aandacht
Begin september startte Alissa met de opleiding tot IC-verpleegkundige. “Het technische aspect van de Intensive Care trekt mij het meest. Ik vind het ontzettend interessant dat organen worden overgenomen door een apparaat. Ook moet je continu de hemodynamiek in de gaten houden en relaties leggen tussen de verschillende orgaansystemen. Daarnaast vind ik het fijn dat je veel voor een patiënt en de familie kan betekenen.”

nieuws overzicht
2