nieuws overzicht

Onze collega Ted vertelt waarom hij na zijn studie in het Catharina Ziekenhuis aan de slag wilde.

Ted Janssen studeerde Verpleegkunde aan het Summa College. Hij is 21 jaar en werkt sinds één jaar op de afdeling Cardiothoracale Chirurgie in het Catharina Ziekenhuis.

  1. Ted, jij bent nu één jaar aan het werk als gediplomeerd verpleegkundige in ons ziekenhuis maar je werkt stiekem al veel langer in ons ziekenhuis. Hoe zag jouw loopbaan er tot op heden uit in ons ziekenhuis?

Ik heb vier jaar het Catharinaspoor gevolgd, daarbij liep ik op tal van afdelingen stages in het Catharina Ziekenhuis. Het laatste anderhalf jaar heb ik naast mijn stages als medewerker verpleging en verzorging bij het Flexbureau gewerkt. Mijn laatste stage was op de afdeling Cariothoracale Chirurgie en daar ben ik ook kunnen blijven werken. Ik heb doorheen mijn ‘loopbaan’ in het Catharina Ziekenhuis veel geleerd, op het gebied van verpleegkunde maar ook in de privésfeer. De opleiding en het ziekenhuis helpen jou daar heel erg bij. Het waren pittige jaren omdat je vele indrukken opdoet. Ik was 16 jaar toen ik mijn eerste ziekenhuisstage deed en dan krijg je bijvoorbeeld ook te maken met overlijdens. Toch zie ik de voorbije jaren als een mooie ervaring die in het teken van ontwikkelen staat. Het is een waardevolle toevoeging aan mijn levenservaring.

  1. Wist je tijdens het Catharinaspoor dat je in ons ziekenhuis wilde blijven werken na jouw afstuderen?

Ja, dat wist ik meteen. Dat wist ik al toen ik voor het Catharinaspoor koos. Ik had vooraf goede verhalen gehoord over het Catharina Ziekenhuis. De visie van het ziekenhuis, de complexiteit van casussen en de kansen die je krijgt, spraken me heel erg aan. Dat is alleen maar meer geworden tijdens de opleiding. Het was voor mij echt duidelijk dat ik ook na mijn studie in het ziekenhuis wilde blijven werken. Voor mijn laatste studiejaar heb ik ook bewust voor de Cardiothoracale Chirurgie gekozen omdat dat de afdeling was waar ik graag wilde blijven.

  1. Was het voor jou een evidente keuze om op de CTC te gaan werken? Of heb je lang getwijfeld welke afdeling bij jou past?

Ik wist op voorhand dat ik iets technisch wilde gaan doen. Na mijn stage bij de Cardiothoracale Chirurgie was het voor mij duidelijk. Op deze afdeling vind je een combinatie van acute zorg maar krijg je ook te maken met technische handelingen zoals telemetrie en de PACU (Post Anesthesia Care Unit). Daarnaast kunnen patiënten hemodynamisch plots snel achteruit gaan en dan moet je snel kunnen handelen. Deze afwisseling vind ik zelf heel prettig.

  1. Hoe vond je het solliciteren?

Ik heb aangegeven dat ik interesse had in een functie op de afdeling Cardiothoracale Chirurgie en dat ik graag na mijn stage zou blijven werken op deze afdeling. Vanaf dat moment hebben ze mijn CV en brief meegenomen in de officiële sollicitatieprocedure. En vanaf toen ging alles heel vlot en snel. Twee maanden voor het afstuderen ben ik officieel op sollicitatiegesprek geweest en een maand na het afstuderen was ik al aan de slag op de afdeling.

  1. Hoe verliep de start als gediplomeerd verpleegkundige? Kreeg je voldoende begeleiding bij het inwerken?

Jazeker. Twee verpleegkundigen werkten me in, ik kende natuurlijk de afdeling al van tijdens mijn stage. Om de drie maanden werd er een gesprek gepland om te kijken hoe het inwerken ging en er werd polshoogte genomen. Ik had daarnaast ook ongeveer acht koppeldagen per maand met mijn inwerkbegeleiders. Dan sta je samen met je begeleider op dezelfde unit en kan je makkelijk aangeven waar je tegenaan loopt en wat je nog zou willen leren. Zo wordt er op een prettige en goede manier meegekeken over je schouder hoe het gaat. En daarna ben ik meteen begonnen met me te specialiseren. In september mocht ik de ECG-cursus gaan volgen, die heb ik behaald en ben ik op ingewerkt. Nu volg ik de cardiologie- en cardiochirurgiecursus. Ik kende de afdeling natuurlijk al van uit mijn stage, vandaar dat ik daar snel mee aan de slag mocht gaan. Ik heb ook de kans gekregen om de HBO te gaan volgen, daarmee start ik in september. De begeleiding op de afdeling voelt als heel warm aan en ze staan open voor doorontwikkeling van het team. Het ‘leren’ en studenten staan hoog in het vaandel. Ze vinden het erg belangrijk en doen er vervolgens alles aan om hun studenten klaar te stomen voor de praktijk. Dat heb ik zowel ervaren als stagiaire maar ook als ‘nieuwe’ medewerker. De werkbegeleiders zijn erg betrokken.

  1. Waar ben jij, van al die dingen die het afgelopen jaar gebeurd zijn, het meest trots op?

Midden in de eerste coronagolf ben ik afgestudeerd, het was toen best lastig om af te studeren. Opnames werden gestopt, ok’s werden uitgesteld en plotseling was alles ‘covid’. Probeer dan maar eens om in een gecontroleerde setting af te studeren met alle opdrachten en dergelijke. Ik denk dat iedereen die recent is afgestudeerd daar trots op mag zijn. Daarnaast heb ik in oktober drie maanden de IC mogen ondersteunen als buddy. Ik heb dit als heel erg interessant ervaren en vond het prettig dat ik die kans al zo snel na het afstuderen kreeg. Op deze manier krijg je een goed beeld hoe het er bij de IC aan toegaat. Ik kon er goede ervaring opdoen welke ik tevens meenam naar de afdeling Cardiothoracale Chirurgie.

  1. Wat vind jij zo leuk aan werken in het Catharina Ziekenhuis?

Het leuke aan het werken in het Catharina Ziekenhuis vind ik de complexiteit van casussen die je tegenkomt. Daarnaast ook de energie die er steeds hangt, iedereen heeft altijd veel positieve energie. Er is ruimte voor grapjes en heel veel gezelligheid maar tegelijkertijd wordt er ook ontzettend hard gewerkt. Dat is prettig om te ervaren en om deel van uit te maken.

  1. Hoe ziet jouw toekomst eruit op werkgebied?

In oktober start ik met de HBO-opleiding welke 2,5 jaar duurt. Daarna hoop ik op korte termijn door te stromen naar de IC waar ik de IC-CC-opleiding wil volgen. En misschien ook nog de SEH-opleiding zodat ik breed inzetbaar ben. In de verre toekomst wil ik graag kijken of de ambulance bij me past.

  1. Heb jij nog een tip voor jonge verpleegkundigen?

Laat niets of niemand je in de weg staan, ga er gewoon voor en laat je niet tegenhouden door meningen van andere personen. Ik denk dat je heel ver kunt komen als je ergens van droomt. Als je je maar goed genoeg inzet dan kom je er zeker wel, of het dan links- of rechtsom is. Dat komt er dan wel maar daar moet je wel wat voor willen doen. Laat je niet tegenhouden door een ander.

Bedankt voor jouw tijd en heel veel succes met je verdere loopbaan in het Catharina Ziekenhuis.

nieuws overzicht
2