nieuws overzicht

‘We feliciteerden ouders met hun baby en wensten families sterkte met een verlies’

Hoe ziet de werkdag van een collega in een andere functie eruit? Wat kunnen we van elkaar leren en waar kunnen we elkaar helpen? Dat weet je pas écht, als je een keer meeloopt. Josien de Ruiter en Vera Damen (verpleegkundigen) vertellen over hun meeloopdag. Josien werkt op de verpleegafdeling Geriatrie, Vera op de verloskamers.

De zorg voor onze oudste en jongste generatie patiënten kwam deze dag samen. Vera: “We startten op de verloskamers en zorgden voor twee kraamvrouwen. Zo kon Josien zien welke zorg we leveren aan moeders en hun baby en wat daar allemaal bij komt kijken, zoals helpen met borstvoeding. Er was helaas geen bevalling!” Josien vervolgt: “In de middag gingen we naar Geriatrie. We deden vooral regeltaken, zodat een patiënt de volgende dag met ontslag kon. Ook mocht Vera meekijken met een multidisciplinair overleg (MDO) met de geriater, fysiotherapeut, transferverpleegkundige en activiteitenbegeleider.”

Verschillen
Josien en Vera vonden het erg leuk en leerzaam. Josien: “Er is veel verschil tussen de afdelingen. In de leeftijd van de patiënten, maar ook in het verloop van zorgprocessen. De opnameduur is bij Verloskunde korter en je feliciteert ouders met hun baby, terwijl bij ons familie soms afscheid moet nemen van hun dierbare.” Vera merkte dat ze bewuster zorg levert tijdens het uitleggen. “Werken op de verloskamers is zo anders dan werken op een verpleegafdeling, vooral in structuur en werkwijze. Wij volgen wel protocollen, maar een bevalling is niet te plannen. Er zijn meer onvoorziene en noodsituaties en we streven naar één op één begeleiding. Bij Geriatrie draag je zorg voor meerdere patiënten tegelijk en moet er meer geregeld worden bij ontslag. Kersverse ouders hebben kraamzorg zelf geregeld. Geriatrische zorg is complexer, met meer ziektebeelden en betrokken disciplines. Een MDO heeft echt meerwaarde.”

Fantastisch vak
Zorgprocessen van elkaar overnemen, wordt lastig door de gespecialiseerde zorg die ze leveren. De meeloopdag heeft wel hun ogen geopend. Josien: “Ik heb geleerd dat er veel verschillen kunnen zijn tussen afdelingen en dat je als verpleegkundige veel variatie in taken kan hebben. Het is bijzonder dat je de verdieping boven je de hele andere kant van het leven ziet. Het is mooi om te zien dat wij voor iedere patiënt zoveel kunnen betekenen, we hebben een fantastisch vak. Het is voor iedere verpleegkundige goed om eens op een andere afdeling te kijken.” Vera beaamt dit. “We weten elkaar te vinden als we in de toekomst tips voor elkaar hebben. En voor andere collega’s geldt: wil je een keer meelopen? Je bent van harte welkom!”

nieuws overzicht
2