Het verhaal van - Britt

Britt is obstetrieverpleegkundige op de verloskunde- en kraamafdeling. Zij is begonnen op de afdeling tijdens haar eerste ziekenhuisstage en was meteen verkocht! Na haar afstuderen is ze eerst aan de slag gegaan als flexwerker om meer ziekenhuiservaring op te doen. Dit gaf toch wel de bevestiging dat verloskunde het gewoon was voor haar. Bevallingen, beschuit met muisjes, de eerste momenten van nieuw leven meemaken, en écht iets kunnen betekenen voor de patiënt. 

Geluk en verdriet liggen dichtbij elkaar

Twee bijzondere momenten, die recht tegenover elkaar staan, kregen we tijdens ons gesprek meteen mee te maken. Het ene moment was een stel net ouders geworden van een gezond dochtertje. Zij werd gewogen en kreeg haar eerste kleertjes aan. Het andere moment kwamen Romy en haar man binnen, welke kort achter elkaar twee kindjes zijn verloren door vroeggeboorte. Zij kwamen babynestjes brengen, welke Romy, helemaal zelf maakt. ‘’Het is volledig vrijwillig en op deze manier kan ik ouders die hun kindje verliezen een mooie herinnering geven.’’

Britt vertelt dat dit de beide kanten van het vak zijn. Geluk en verdriet liggen dichtbij elkaar. ‘’Het komt gelukkig niet dagelijks voor dat een baby overlijdt. Ik probeer er op dat moment voor de ouders te zijn, het gesprek aan te gaan en mentale steun te bieden. Laten weten dat je er bent en de mensen toch feliciteren, want ze zijn bovenal ouders geworden, dit wordt vaak vergeten. We bieden de mogelijkheid tot het maken van herinneringen door middel van hand- en voetafdrukjes en foto’s. Het is bijzondere zorg om te geven”

Gelukkig gaat het in de meeste gevallen wel goed en komen er hier veel gezonde baby’s op de wereld. ”Dit is enorm mooi om deel van uit te mogen maken als verpleegkundige.”

Werken bij het vrouw / kind centrum

Van drill trainingen tot de feestcommissie

De laatste twee jaar zijn ze op afdeling enorm aan het opleiden en ook na de opleiding blijven ze zichzelf ontwikkelen. Trainingen en cursussen, zoals drill trainingen en assessments om het klinisch redeneren op peil te houden. ‘’Je blijven ontwikkelen en de kwaliteit waarborgen zijn belangrijk.’’ Naast deze trainingen, kun je je ook aansluiten bij verschillende werkgroepen om meer te kunnen betekenen voor een onderwerp wat jou interesseert. Werkgroepen die zich bezighouden met stilgeboorte of miskramen, maar ook een socialmediawerkgroep en een feestcommissie.

Binnen het team is alles bespreekbaar. ‘’Eigenlijk wordt iedere bevalling wel nabesproken. Of het nu een goede of slechte uitkomst heeft gehad.’’ En de sfeer in het team is heel goed. Zo wordt er een leuk filmpje gemaakt als iemand met pensioen gaat, staat er met Pasen en Kerstmis iets lekkers op tafel en doen ze ook buiten werktijd leuke dingen samen. ‘’Het is echt een heel erg leuk team en ik ga daardoor ook altijd met plezier naar mijn werk. Het werken op deze afdeling is heel divers en uitdagend. Samenwerken en de waardering van de patiënt zien, dat is toch waar je het voor doet. Ik vind werkplezier en een goed teamgevoel echt één van de belangrijkste dingen. Ik voel mezelf helemaal thuis binnen dit team.’’

Vacatures

De verloskamers en de kraamafdeling

De afdeling bestaat uit de verloskamers, waar de bevallingen plaatsvinden, en de kraamafdeling, waar ouders zijn voor en na de bevalling. ‘’Bij de verloskamers is het echt acute zorg, één op één zorg. Je moet hier sterk voor in je schoenen staan en snel kunnen handelen. Daar is niet iedereen voor weggelegd en dat is ook heel normaal.’’

Om deze reden kiezen ze er op de afdeling voor om eerst ervaring op te doen, voordat je de opleiding ingaat. Je gaat meekijken bij zowel de verloskamers als de kraamafdeling, zodat je weet waar je aan gaat beginnen. ‘’Op deze manier kun je voelen ‘’hé is dit wel iets voor mij’’ en kunnen wij zien of we jou daar zien werken. We proberen iemand zo goed mogelijk voor te bereiden op wat het werk inhoudt.’’ Als dit van beide kanten goed bevalt, dan kun je de opleiding gaan starten. Er wordt samengewerkt met de Maastricht University waar je in ongeveer 15 maanden de opleiding tot verloskundige kunt volgen.

Meer informatie verloskundige en obstetrieverpleegkundige
Video thumbnail

Het ERAS-protocol

Bij de meeste natuurlijke bevallingen mag de patiënt binnen enkele uren na de bevalling al naar huis. In uitzonderlijke gevallen, wanneer de baby bijvoorbeeld in het vruchtwater heeft gepoept, de moeder koorts heeft of teveel bloed is verloren, kan het zo zijn dat ze iets langer in het ziekenhuis moeten blijven ter observatie. Afhankelijk van verschillende factoren, is dit vaak niet langer dan twee dagen.

Op de afdeling hebben ze het ERAS-protocol ingevoerd. Dit houdt in dat patiënten beter ingesteld worden voor een keizersnede. ‘’Voorheen moesten patiënten volledig nuchter blijven. Nu krijgen ze drankjes die ze moeten innemen en mogen ze binnen 5 à 6 uur al uit bed om mobilisatie te stimuleren, daardoor zien we een veel sneller herstel van het lichaam.’’

2